ROOTS Vlaanderen

Met grote trots kijken we terug op de eerste buitenlandse reis van OverKop Genk, ondersteund door Roots Vlaanderen via hun Erasmus+ accreditatie. Dankzij de steun van Erasmus+ konden 13 jongeren en 3 begeleiders een onvergetelijke ervaring opdoen in Sicilië. Deze bijzondere reis vond plaats van 20 tot en met 29 augustus 2024 en was gevuld met interculturele uitwisselingen, avonturen en groei.

Een warm welkom in Sicilië

De reis begon al vroeg in de ochtend met een rit van Genk naar Eindhoven, waar de groep, bestaande uit 13 jongeren en 3 begeleiders, het vliegtuig nam naar Catania, Sicilië. Bij aankomst werden ze hartelijk ontvangen door hun gastvrouw Alessia, die hen naar het charmante dorpje Pozzillo bracht. Daar ontmoetten ze hun Siciliaanse reisgenoten: 4 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen en hun 2 begeleiders. Het avontuur kon beginnen! Uiteindelijk konden er 4 van de 6 deelnemers deelnemen omdat 2 van hen wegens ziekte niet kon aansluiten.

Cultuur, Ontspanning en Samenwerking

Vanaf het eerste moment was het duidelijk dat deze reis veel meer zou zijn dan alleen toerisme. De eerste dag bood een perfecte mix van ontspanning en kennismaking met het Siciliaanse leven. De jongeren genoten van een verfrissende duik in de zee, slechts 50 meter van hun accommodatie, gevolgd door een spelletje ‘kennismaak-uno’ om elkaars taal beter te leren kennen. De daaropvolgende dagen brachten hen naar lokale markten, culturele hotspots zoals Catania en Acireale, en zelfs een beklimming van de imposante Etna.

Een hoogtepunt was het bezoek aan een opvangcentrum voor minderjarige vluchtelingen, waar de jongeren niet alleen de kans kregen om met hen te praten, maar ook om samen te spelen, schilderen, en dansen. Deze interculturele uitwisseling was enorm verrijkend en bood inzicht in de lokale uitdagingen en de veerkracht van de gemeenschap.

Zelfstandig op ontdekking door Italië

De inzet van de jongeren voorafgaand aan de reis verdient een speciale vermelding. Ze zamelden geld in door vrijwilligerswerk te doen, festivals af te breken, en snoepzakken te verkopen. Dankzij deze extra inspanningen konden ze hun verblijf verlengen en nog enkele dagen extra genieten van de schoonheid van Sicilië.

Voorbereiding en Erasmus+ ondersteuning

Voorafgaand aan het vertrek werd er een uitgebreide voorbereidende sessie georganiseerd, waarbij de jongeren werden klaargestoomd voor de uitwisseling. Dit programma werd opgezet om hen te ondersteunen bij het begrijpen van culturele verschillen, het effectief communiceren in een internationale context en het maximaliseren van hun leerervaringen tijdens de uitwisseling. Dankzij deze voorbereiding konden de jongeren het meeste halen uit hun tijd in Italië en de opgedane ervaringen delen met hun gemeenschap bij terugkomst.

Een verrijkende ervaring voor iedereen

Deze groepsuitwisseling, mogelijk gemaakt door onze Erasmus+ accreditatie, toont eens te meer de kracht van internationale samenwerking en uitwisseling tussen jongeren. We zijn trots op de inzet en het enthousiasme van onze jongeren en kijken uit naar de volgende kans om met onze partners in Europa samen te werken aan een inclusieve en verbonden toekomst voor iedereen.

Hieronder delen we paar sfeerfoto’s. Wie benieuwd is naar hun ervaring kan hier hun verhaal bekijken. Of hieronder hun pdf dagboek eens doornemen.