ROOTS Vlaanderen

Deze zomer vertrokken 13 enthousiaste Antwerpse jongeren, samen met drie begeleiders, op een avontuurlijke 10-daagse treinreis door Europa. Wat oorspronkelijk een reis naar Spanje had moeten zijn, werd door onverwachte problemen met treinreserveringen en de lange reistijden een verrassende ontdekkingstocht door Italië en Frankrijk. Dankzij hun flexibiliteit en aanpassingsvermogen werd het een onvergetelijke ervaring vol nieuwe indrukken en uitdagingen, georganiseerd in het kader van het Erasmus+ Discover EU Inclusion-programma.

Vanuit Roots vinden we het belangrijk dat onze leden en jongeren de kansen krijgen die ze verdienen, zonder de administratieve rompslomp die daar vaak bij komt kijken. We zetten ons daarom dagdagelijks in om drempels te verlagen en kansen te bieden. Bij dit project hebben we onze nieuwe Antwerpse lid organisatie Skillz de vertrouwen gegeven om dit project uit te voeren met ons ondersteuning. Skillz nam de praktische zaken uit handen, zodat de jongeren zich volledig konden onderdompelen in het avontuur. Bij Roots geloven we dat jongeren alle kansen verdienen om de wereld te verkennen en zichzelf te ontwikkelen. Daarom vinden we het creëren van mogelijkheden die een blijvende impact hebben belangrijk, en deze reis was daar een prachtig voorbeeld van.

Een Avontuur van Verbinding en Zelfontdekking

Voor veel van de deelnemers was deze reis een eerste kennismaking met het zelfstandig reizen en het verkennen van nieuwe culturen. “Reizen met de trein is een nieuwe ontdekking en avontuur, maar is zeker niet easy,” vertelt een van de deelnemers. “Na lang struggelen en tegenslagen is het ons wel gelukt om door Europa te reizen met de trein en andere soorten openbaar vervoer. Het is zeker ecologisch interessant, maar vraagt wel veel inspanning en doorzettingsvermogen.”

De reis begon in Antwerpen, waar de groep vol verwachtingen vertrok naar Italië. In Rome werden de jongeren ondergedompeld in de rijke cultuur en geschiedenis van de stad, met bezoeken aan het Colosseum en de Sixtijnse Kapel als hoogtepunten. Na Rome stond een dagtrip naar Venetië op het programma, waar de groep de iconische kanalen en architectuur van de stad verkende.

Hoewel de reis grotendeels volgens plan verliep, zorgden technische problemen in het interrailsysteem ervoor dat de geplande trip naar Barcelona moest worden geannuleerd. In plaats daarvan bracht de groep enkele dagen door in het pittoreske kustplaatsje Trouville in Frankrijk. “Het strand in Trouville bleek een verrassend aangename verrassing te zijn,” aldus een deelnemer. “We maakten lange strandwandelingen, speelden voetbal en genoten van de lokale gerechten.”

Een Blijvende Impact

De impact van deze reis gaat verder dan alleen het ontdekken van nieuwe plaatsen. Voor veel jongeren was het een ervaring die hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden aanzienlijk heeft vergroot. “Ik had net een van de beste ervaringen in mijn leven,” vertelt een deelnemer. “Het was geweldig om daar te zijn en twee geheel nieuwe landen te verkennen met zulke geweldige mensen. Alles was echt goed georganiseerd, de huizen waren netjes en iedereen deed zijn plicht.”

De reis bood de jongeren ook de kans om nieuwe vrienden te maken en waardevolle netwerken op te bouwen. De gedeelde ervaringen hebben geleid tot sterke vriendschappen en een dieper begrip van samenwerking en flexibiliteit.

Terwijl de jongeren terugblikken op hun avonturen, dromen ze al van toekomstige reizen. Deze ervaring heeft hun reislust aangewakkerd en hen laten zien dat er veel meer te ontdekken valt buiten hun eigen omgeving. “Ik kan niet wachten tot de volgende reis,” concludeerde een van de enthousiaste deelnemers.

Met deze reis heeft het Erasmus+ Discover EU Inclusion-programma zijn doelen bereikt: het verbreden van de horizon van jongeren, het bevorderen van interculturele interactie en het versterken van hun zelfvertrouwen. Deze onvergetelijke reis door Europa zal nog lang voortleven in de herinneringen van de deelnemers.

“Eerste keer op reis met leeftijdsgenoten en zonder ouders, was een hele andere reis ook omdat het met de trein was maar da was ook vaak grappig en we hebben veel gelachen, ik heb er echt heel hard van genoten en ik ben blij dat ik zoveel plekken heb kunnen zien.”